A l'altre costat del micro. "Mientras dure la guerra" (II)

La creació del podcast. 

Passos que vam seguir a l'altre costat del micro.

I quin és el nom del programa?


Hoy por hoy, La ventana, Nadie sabe nada, Como lo oyes, Discópolis Jazz...
Tots aquestos són noms de programes de la Cadena Ser i de Radio 3. Per al nostre necessitàvem un nom igual d'enganxós, original, essencialment relacionat amb la temàtica que estàvem tractant. Així que el meu equip i jo vam pensar alguna cosa relacionada amb les banderes. Finalment, elegírem la paraula "violeta", per a fer referència al color que diferencia la bandera republicana de la monàrquica o nacional, i la unírem a "cercle", que podria definir una reunió. El nom definitiu: el Cercle Violeta.



Per a elaborar el contingut del podcast, primer vam fer una pluja d'idees on tractàvem d'argumentar històricament la idea principal d'acord amb una nova versió dels fets, intentant respondre a la pregunta "WHAT IF?", és a dir, què hauria passat si...?

Entre els membres de l'equip, Maica Giménez i Marina Mira, vam discutir els següents temes:

1. Què hauria passat si el general Cabanellas hagués afegit de nou al decret, que donava el total poder a Franco, la frase "mentre dure la guerra"?

Ací, la possibilitat que es plantejaria seria que al finalitzar la guerra s'hagueren celebrat unes noves eleccions i pot ser s'hauria esborrat la dictadura franquista de la història d'Espanya.

2. I si els sublevats no hagueren rebut l'ajuda del feixisme italià i el nazisme alemany?

En esta segona idea es barajaria l'opció que pot ser el bàndol republicà hauria guanyat la guerra, ja que els sublevats no tindrien aquell suport en quant a armament i força, i si açò haguera ocorregut, possiblement els sublevats hagueren sigut detesos.


Després d'aquest debat, decidírem centrar-nos en la segona idea. La introducció dels nazis i els feixistes italians ens donaven més joc per a la creació del guió, a més d'una visió del que estava passant a Europa en aquella època. A l'hora de redactar-lo, vam tindre en compte que érem tres components a l'equip. D'acord amb açò, repartírem tres papers: la presentadora, una historiadora i una anciana que havia viscut la Guerra Civil a prop. Aquest va ser el punt on ens reunírem per a elaborar el guió, donant-li un enfocament de reivindicació de la memòria històrica de forma oral, que servix d'instrument per a contrastar els fets objectius. 

Finalment, ens vam gravar les veus i Maica es va encarregar del muntatge del producte final: el desitjat podcast. Va ser realitzat mitjançant l'aplicació d'Audacity. A més, elegírem la banda sonora del podcast. A l'inici del programa de ràdio sona La mala reputación, de Paco Ibáñez. Al final, sona la instrumental de Cigarettes After Sex, amb la seua cançó K

I fins aquí la meua experiència com a presentadora de ràdio.



Comentaris